Šta je alt oznaka i kako utiče na SEO?

ALT tag

Šta je alt oznaka i kako utiče na SEO?

Definicija: Alt oznaka, poznata i kao “alt atribut”, je HTML atribut koji se primenjuje na oznake slika kako bi se obezbedila tekstualna alternativa pretraživačima. Primena alt oznaka na slike, poput fotografija proizvoda, može pozitivno uticati na vaš SERP.

Alt Tag

Primer koda: Šta je alt oznaka i kako utiče na SEO? - image Alt-Tag-in-HTML-590x324-1 on https://hermodesign.comalt=”Mountain View“>

Koja je svrha alt oznaka?

Pretraživači i drugi roboti ne mogu tumačiti ili razumeti značenje slika, iako slike mogu odigrati ključnu ulogu u načinu tumačenja određene veb stranice. Alt oznake ovo rešavaju pružajući tekstualni opis koji pretraživači mogu razumeti. Kada Googlebot ili drugi popisivači pretražuju stranicu, slike sa pravilno formatiranim alt tekstom pomažu da se stranica bolje indeksira i da joj se da bolje mesto u rezultatima pretrage.

Šta je alt oznaka i kako utiče na SEO?

U tom smislu, alternativni (alt) tekst nudi vam još jednu mogućnost da uključite ciljnu ključnu reč. S obzirom da upotreba ključnih reči na stranici i dalje ima značaj kao faktor rangiranja pretraživača, u vašem je interesu da kreirate (alt)ernativni tekst koji opisuje sliku i, ako je moguće, uključuje ključnu reč ili frazu ključne reči koju ciljate.

Alt oznake su takođe korisne za korisnike koji pregledaju veb stranicu na čitačima ekrana ili u pregledačima koji ne mogu da obrađuju slike.