Meta Naslov i Meta Opis – SEO pravila za 2021

Title & Description Meta Tags - Мета Nаслов и Mета Oпис - СЕО правила за 2021

Meta oznake: Naslov i Opis - SEO pravila za 2021

Značaj meta oznaka za SEO

Meta oznake: Važnost oznake naslova i oznake opisa i dalje je velika na listi za optimizaciju pretraživača (SEO). Sa stranicama rezultata Google pretraživača (SERP -ovi) koji prikazuju naslov i meta opis vaše veb stranice. Trebalo bi da se usredsredimo na ključne reči koje koristite i strategije koje imate za povećanje stope klikanja (CTR) u organskoj pretrazi.

 

Meta Naslov i Meta Opis - SEO pravila za 2021

Naslov i opisi u Google SERP -u.

Kada se gleda rangiranje ključnih reči za određenu ključnu reč, važno je napomenuti da pozicija igra značajnu ulogu u stopi učestalosti klikova (CTR). Slično, ako imate vrlo dobro osmišljenu i privlačnu oznaku naslova i oznaku meta opisa, potencijalno možete povećati CTR ključne reči. Poboljšanjem stope učestalosti klikova zapravo možete povećati rangiranje svoje veb lokacije i organski promet. Ako vaše meta oznake nisu privlačne i niko ne klikne na vaš SERP, najverovatnije ćete videti da se vaš organski promet vremenom smanjuje.

Meta oznake: Naslov i Opis - SEO pravila za 2021

Grafikon stope učestalosti klikova (CTR) u odnosu na poziciju rangiranja u Google organskoj pretrazi.

Ispod je primer podataka Google Search Console sa stopom učestalosti klikova (CTR) u odnosu na poziciju rangiranja u Google organskoj pretrazi.

Keyword Position CTR Clicks Impress.
Primer 1 1 42.21% 10,674 25,286
Primer 2 2 22.51% 1,795 7,974
Primer 3 3 20.57% 1,930 9,381
Primer 4 4 10.55% 1,096 10,384
Primer 5 5 10.18% 999 9,811
Primer 6 6 7.04% 465 6,605
Primer 7 7 5.53% 561 10,152
Primer 8 8 3.78% 172 4,549
Primer 9 9 1.44% 352 24,379
Primer 10 10 1.37% 133 9,675

Ideja je ovde ako je vaša ključna fraza (Primer # 1) na poziciji broj 1 na Google -u, šanse da neko klikne na vašu stranicu su 41,21%. Ako je vaša ključna fraza na poziciji # 7, onda je šansa da neko klikne na vašu stranicu 5.53%. Poboljšanjem naslova i oznaka opisa možete povećati CTR tako što će korisnici pronaći i kliknuti na vašu stranicu sa određenim ključnim rečima i izrazima. Takođe je poznato da Google više pomera stranice u SERP -u ako imaju veći CTR i bolje performanse stranica.

Optimizacija naslovne oznake (meta title)

Oznake naslova su važan faktor koji pomaže pretraživačima da razumeju o čemu se radi na stranici. Oznaka naslova je takođe prva stvar koju će korisnik videti kada pronađe vašu stranicu u rezultatima. Dobro napisana oznaka naslova može imati značajan uticaj na stopu učestalosti klikova, promet na veb lokaciji i konverzije.

Meta Naslov i Meta Opis - SEO pravila za 2021

Naslovna oznaka Google SERP.

Dobro napisana naslovna oznaka treba da ima sledeće kvalitete:

Naslovna oznaka treba jasno i koncizno prenijeti temu sadržaja na stranici.
Primarnu ključnu reč koju ciljate postavite blizu početka oznake radi maksimalne vidljivosti.
Svaka stranica treba da ima svoju jedinstvenu oznaku naslova. Izbegavajte deljenje oznaka naslova cele ili delova vaše veb lokacije.
Oznaka naslova ne sme biti duža od 71 znaka (600 piksela). Izbegavajte dodavanja ključnih reči samo da biste popunili oznake naslova.

Optimizacija oznaka opisa (meta description)

Oznaka opisa pruža korisnicima i pretraživačima sažetak o čemu se radi na stranici. Od Google -a „Dodavanje meta oznaka opisa svakoj stranici je uvek dobra praksa u slučaju da Google ne može da pronađe dobar izbor teksta za upotrebu u isečku.“

Meta Naslov i Meta Opis - SEO pravila za 2021

Opisna oznaka u Google SERP -u.

Jaka oznaka opisa ima ove atribute:

  • Kao i naslovna oznaka, opis bi trebao biti napisan jasno i koristiti primarnu ključnu reč blizu početka.
  • Izbegavajte opšti tekst opisa i ključne reči.
  • Često kratka oznaka opisa može imati bolju stopu učestalosti klikova. Iako je Google nedavno najavio da će oznake za opis prikazivati do 160 znakova, to ne znači da vaša oznaka mora biti toliko dugačka. Upamtite da će osoba samo trenutak pogledati vašu oznaku pre nego što odluči da klikne i nastavi. 150-160 znakova (2-3 kratke rečenice) trebalo bi da bude dobra meta.
  • Izbegavajte deljenje oznaka opisa između stranica.

Kako izgledaju Meta oznake u Google SERP -ovima?

Google sve češće prilagođava metaoznake tako da odgovaraju nameri upita korisnika. To znači da će Google podebljati ključne reči koje se pojavljuju u upitu, skratiti ili prebrisati naslove i opise ili preuzeti sadržaj sa stranice za koji se roboti osećaju da bolje odgovara upitu i predstaviti ga u SERP -u. Ispod je nekoliko primera kako meta oznake izgledaju na stranicama rezultata pretrage.

Za početak, ovde je prvi organski rezultat izraza “laneni sportski kaput”. Google je istakao izraz u opisu i skratio oznaku naslova „Linen Sports Coat: Shop Linen Sports Coat – Maci’s“. Iako ovaj meta opis pristojno opisuje proizvod na stranici i kome bi se mogao svideti, pun je ciljanih ključne reči i nudi vrlo malo dodatnih informacija i ima slab poziv na akciju.

Meta Naslov i Meta Opis - SEO pravila za 2021 - image 6so on https://hermodesign.com

Sledeći primer je najbolji organski rezultat za izraz “Spicy Wing Recipes”. Ovde se mnogo toga dešava. Osim naslova i opisa, Google prikazuje informacije o oceni, vremenu pripreme i broju kalorija. Umesto da koristi generisani opis, Google daje uputstvo za pripremu. Oznaka naslova ostaje ista.

Meta oznake: Naslov i Opis - SEO pravila za 2021

U donjem primeru Google je ponovo promenio oznake opisa kako bi bolje odgovarao upitu za pretragu. Google u međuvremenu razume „koliko dugo“ i ističe izraze koji ukazuju na vremensko trajanje.

Meta Naslov i Meta Opis - SEO pravila za 2021 - image 8so on https://hermodesign.com

Kvalitetne meta oznake prave razliku

Dakle, pošto Google piše svoje meta oznake, da li je kvalitet meta oznaka važniji za optimizaciju pretraživača? Naravno da jeste! Meta oznake su i dalje važan faktor kada Google treba da razume o čemu se radi na stranici! Neoptimizirane meta oznake mogu biti signal loših rezultata. Bez obzira da li imate web stranicu sa jednom stranicom ili veliku platformu zasnovanu na podacima, svaka stranica treba da ima jedinstveni meta naslov i opis koji  jasno opisuje sadržaj na stranici.

I zapamtite … dužina meta naslova ne sme biti veća od 71 karakter, uključujući razmake i punktacije, a dužina meta opisa bi bila idealna do 155 karaktera.