Značaj meta oznaka za SEO

Meta oznake: Važnost oznake naslova (meta naslov) i oznake opisa (meta opis) i dalje je velika na listi optimizacije za pretraživače (SEO). Trebalo bi da se usredsredimo na ključne reči koje koristimo i strategiji koju imamo za povećanje stope klikanja (CTR) u organskoj pretrazi.

Meta naslov i Meta opis u Google SERP -u.

Kada se gleda rangiranje ključnih reči, važno je napomenuti da pozicija igra značajnu ulogu u stopi učestalosti klikova (CTR). Slično, ako imate vrlo dobro osmišljen i privlačni meta naslov i meta opis, potencijalno možete povećati CTR ključne reči. Poboljšanjem stope učestalosti klikova zapravo možete povećati rangiranje svoje web lokacije i organski promet. Ako vaše meta oznake nisu privlačne i niko ne klikne na vaš sajt, najverovatnije ćete videti da se vaš organski promet vremenom smanjuje.

Grafikon stope učestalosti klikova (CTR) u odnosu na poziciju rangiranja u Google organskoj pretrazi.

Ispod je primer podataka Google Search Console sa stopom učestalosti klikova (CTR) u odnosu na poziciju rangiranja u Google organskoj pretrazi.

Keyword Position CTR Clicks Impress.
Пример 1 1 42.21% 10,674 25,286
Пример 2 2 22.51% 1,795 7,974
Пример 3 3 20.57% 1,930 9,381
Пример 4 4 10.55% 1,096 10,384
Пример 5 5 10.18% 999 9,811
Пример 6 6 7.04% 465 6,605
Пример 7 7 5.53% 561 10,152
Пример 8 8 3.78% 172 4,549
Пример 9 9 1.44% 352 24,379
Пример 10 10 1.37% 133 9,675

Ako je vaša ključna fraza (Primer # 1) na poziciji broj 1 na Google -u, šanse da neko klikne na vašu stranicu su 41,21%. Ako je vaša ključna fraza na poziciji # 7, onda je šansa da neko klikne na vašu stranicu 5.53%. Poboljšanjem naslova i oznaka opisa možete povećati CTR tako što će korisnici pronaći i kliknuti vašu stranicu sa određenim ključnim rečima i izrazima. Takođe je poznato da Google više pomera stranice u SERP -u ako imaju veći CTR i bolje performanse stranica.

Optimizacija meta naslova (meta title)

Meta naslovi su važan faktor koji pomaže pretraživačima da razumeju o čemu se radi na stranici. Oznaka naslova je takođe prva stvar koju će korisnik videti kada pronađe vašu stranicu u rezultatima. Dobro napisana oznaka naslova može imati značajan uticaj na stopu učestalosti klikova, promet na web lokaciji i konverziji.

Meta naslov u Google SERPu.

Dobro napisan meta naslov treba da ima sledeće kvalitete:

Meta naslov treba jasno i koncizno preneti temu sadržaja na stranici.
Primarnu ključnu reč koju ciljate postavite blizu početka oznake radi maksimalne vidljivosti.
Svaka stranica treba da ima svoju jedinstvenu oznaku naslova. Izbegavajte ponavljanje meta naslova u celini ili u delovima na  vašoj web lokaciji.
Meta naslov ne sme biti duža od 71 znaka (600 piksela). Izbegavajte dodavanja ključnih reči samo da biste popunili dužinu metanaslova.

Optimizacija meta opisa (meta description)

Meta opis pruža korisnicima i pretraživačima sažetak o čemu se radi na stranici. Google kaže: „Dodavanje meta opisa svakoj stranici je uvek dobra praksa u slučaju da Google ne može da pronađe dobar izbor teksta za upotrebu u isečku.“

Meta opis u Google SERP -u.

Jak meta opis ima ove atribute:

  • Kao i meta naslov, i meta opis bi trebao biti napisan jasno i koristiti primarnu ključnu reč blizu početka.
  • Izbegavajte uopšteni tekst opisa i ne relevantne ključne reči.
  • Često kratka oznaka opisa može imati bolju stopu učestalosti klikova. Iako je Google nedavno najavio da će oznake za opis prikazivati do 160 znakova, to ne znači da vaša oznaka mora biti toliko dugačka. Upamtite da će osoba samo trenutak pogledati vašu oznaku pre nego što odluči da klikne i nastavi. 150-160 znakova (2-3 kratke rečenice) trebalo bi da bude dobra meta.
  • Izbegavajte ponavljanje meta opisa na stranicama.

Kako izgledaju Meta oznake u Google SERPu?

Google sve češće prilagođava meta oznake tako da odgovaraju nameri upita korisnika. To znači da će Google podebljati ključne reči koje se pojavljuju u upitu, skratiti ili prebrisati naslove i opise ili preuzeti sadržaj sa stranice za koji roboti smatraju da bolje odgovara upitu i predstaviti ga u SERP-u. Ispod je nekoliko primera kako meta oznake izgledaju na stranicama rezultata pretrage.

Za početak, ovde je prvi organski rezultat izraza “laneni sportski kaput”. Google je istakao izraz u opisu i skratio oznaku naslova „Linen Sports Coat: Shop Linen Sports Coat – Maci’s“. Iako ovaj meta opis pristojno opisuje proizvod na stranici, pun je ciljanih ključne reči i nudi vrlo malo dodatnih informacija i ima slab poziv na akciju.

Linen Sports Coat

Sledeći primer je najbolji organski rezultat pretrage za izraz “Spicy Wing Recipes”. Ovde se mnogo toga dešava. Osim naslova i opisa, Google prikazuje informacije o oceni, vremenu pripreme i broju kalorija. Umesto da koristi generisani opis, Google daje uputstvo za pripremu. Oznaka naslova ostaje ista.

Spicy Wing Recipes

U poslednjem primeru Google je ponovo promenio oznake opisa kako bi bolje odgovarao upitu za pretragu. Google razume izraz  „koliko dugo“ i ističe izraze koji ukazuju na vremensko trajanje.

Kvalitetne meta oznake prave razliku

Dakle, pošto Google može pisati svoje meta oznake, da li je kvalitet naših meta oznaka važniji za optimizaciju pretraživača? Naravno da jeste! Meta oznake su i dalje važan faktor kada Google treba da razume o čemu se radi na stranici! Neoptimizirane meta oznake mogu biti signal loših rezultata. Bez obzira da li imate web stranicu sa jednom stranicom ili veliku platformu zasnovanu na podacima, svaka stranica treba da ima jedinstveni meta naslov i opis koji  jasno opisuje sadržaj na stranici.

I zapamtite … dužina meta naslova ne sme biti veća od 71 karakter, uključujući razmake i punktacije, a dužina meta opisa bi bila idealna do 155 karaktera.