Da li je Link Building opasan za SEO? Ne postoji standardni odgovor. Kako profil veze utiče na web lokaciju zavisi od strategije povratnih veza.

Kreiranje čvrstog profila veza važno je iz dva razloga: Poboljšanje rangiranja na pretraživačima i olakšavanje ljudima da se kreću po web lokaciji iz drugog izvora. Međutim, potreban je određeni oprez prilikom pravljenja veza jer neke veze mogu biti štetne za autoritet, reputaciju i rangiranje u pretrazi.

Link Building i SEO

Pretraživači nagrađuju web lokacije koje imaju autoritativan, prirodan i kontekstualno relevantan profil veza. To znači da web lokacija ima veze koje dolaze sa renomiranih web lokacija (idealno sa dobrim PageRank-om) i da je sadržaj na tim web lokacijama sličan web lokaciji na koju povezuje. Pored toga, sadržaj koji okružuje vezu treba da bude relevantan za sidrenu ključnu reč ili ključnu frazu koja se koristi u vezi. Ovo je poznato kao „distribucija ključnih reči za sidreni tekst“.

Izgradnja linkova je važan aspekt SEO strategije, ali samo ako se uradi kako treba. Loša strategija veza može imati negativan rezultat na Optimizaciju Za Pretraživače i rezultirati padom rangiranja na pretraživačima.

Da li je Link Building opasan za SEO? Google Penguin algoritam

Kao primer zašto izgradnja linkova može biti opasna za SEO, jedan od Google-ovih algoritama pretraživača pod nazivom „Pingvin“ posebno gleda na povratne veze i distribuciju ključnih reči u sidrenom tekstu. Jednostavno rečeno, Penguin algoritam je dizajniran da ukloni neprirodne ili manipulativne veze i veze sa previše optimizovanim ključnim rečima i kazni web stranice koje ne prate ono što Google pripisuje prirodnim i vrednim profilima veza.

Šta će Penguin Penalti učiniti SEO web lokacijama? Kazna je još jedan način da se kaže „smanjenje ocene kvaliteta“. Ako Google smanji ocenu kvaliteta web-sajta, verovatan ishod je značajan pad rangiranja na pretraživačima. Pad bi potencijalno mogao biti 10 do 100 mesta, u zavisnosti od težine kazne, a mogao bi čak i da dođe do deindeksiranja web stranice ili web sajta.

Šta profil linka čini neprirodnim?

Razliku između neprirodne veze i manipulativne veze ponekad je malo teško uočiti. Neprirodna veza je obično ona koja nije bila tamo gde jeste ili se pojavljuje potpuno van konteksta. Na primer, Google sugeriše da se sledeće može smatrati neprirodnom vezom:

  • Nebitne veze u profilima foruma
  • Veze ugrađene u podnožje web-sajta (gde link nema nikakve veze sa sadržajem ili temom originalnog web-sajta)
  • Linkovi niskog kvaliteta, kao što su zloglasni direktoriji
  • Veze sa optimizovanim sidrenim tekstom u člancima ili saopštenjima za štampu distribuiranim na drugim sajtovima

Šta profil linka čini manipulativnim?

U suštini, manipulativna veza je ona koja pokušava da pozitivno utiče na rangiranje pretraživača putem obmane ili fiktivnih sredstava. Google navodi sledeće kao „šeme veza koje će verovatno negativno uticati na performanse pretraživača web lokacije“:

Kupovina povratnih veza. Ovo uključuje razmenu novca za veze ili postove koji sadrže veze; razmena dobara ili usluga za vezu; ili da nekome pošaljete „besplatan“ proizvod u zamenu da on piše o tome i uključi vezu.
Prekomerna razmena linkova („Poveži se sa mnom i ja ću se povezati sa tobom“) ili partnerskih sajtova isključivo u svrhu unakrsnog povezivanja.
Ogromne kampanje za marketinške članke ili objavljivanje za goste sa sidrenim tekstualnim vezama bogatim ključnim rečima.
Koristite automatizovane programe ili usluge da biste kreirali veze ka vašoj web lokaciji.

Radi jasnoće, manipulativne veze se mogu posmatrati kao neprirodne. Neke druge zamke veza, koje nisu pomenute gore, uključuju farme linkova i web lokacije za razmenu linkova, usluge izgradnje linkova koje se nude po cenama koje su previše dobre da bi bile istinite i rotiranje članaka.

Povezivanje putem oglasa

Promovisanje web lokacije putem oglasa postavljenih na drugoj web lokaciji zvuči dovoljno nevino, ali može negativno uticati na SEO web sajta osim ako se oglas ne promeni. Što se Google-a tiče, oglas koji vodi nazad na web stranicu je u redu sve dok ne prosledi PageRank nazad na web stranicu.

Pa kako se oglas može prilagoditi Guglu? Pa, veza do oglasa može biti napisana u JavaScript-u (Google ne koristi JavaScript) ili veza može imati dodat atribut „nofollov“.

Postovanje gosta (Guest posting) – dobro ili loše?

Postovanje se odnosi na slanje članka na drugu web lokaciju ili blog radi objavljivanja. Nedavno su se spekulisale o tome da li je objavljivanje gostiju bilo dobro ili loše u SEO-u nakon što je Google nagovestio da će najnovije ažuriranje algoritma Penguin (ažuriranje 3.0) negativno gledati na linkove iz objava gostiju. Međutim, ažuriranje Penguin 3.0 je stiglo u oktobru i čini se da za sada nema kazni za linkove u postovima gostiju.

Da li veza iz posta za goste ima pozitivan efekat na SEO u smislu poboljšanja profila veze je diskutabilno. Jedno ključno upozorenje je da bilo koja veza treba da bude u biografiji autora na dnu članka, a tekst koji se koristi za vezu za sidro treba da se odnosi na sadržaj. Takođe, dobra je ideja izbegavati postavljanje dodatnih veza u glavni sadržaj jer se to može smatrati neželjenom poštom. Najbolje je gledati na postove gostiju kao na priliku da povećate reputaciju i privučete posetioce kojima je sadržaj zanimljiv i žele da čitaju više, preko veze u biografiji autora, a ne putem SEO strategije.

Izgradite veze za poboljšanje korisničkog iskustva

Ako je pozicija u pretraživaču bila isključivo rezultat profila linkova, koje web lokacije bi zaslužile da budu prvi rezultati za upite – web lokacije sa najviše povratnih veza ili web-sajtovi sa linkovima iz autoritativnih izvora kojima se može verovati za preporuke? Nadamo se ovom poslednjem. Iako postoji mnogo više aspekata koji su uključeni u odlučivanje za koju web lokaciju da se rangirate, dobar profil linka je neophodan.

Pretraživači imaju za cilj da korisnicima pruže pozitivno iskustvo, što znači prikazivanje web stranica sa najrelevantnijim i najkorisnijim sadržajem na vrhu za određeni upit. Izgradnja profila veza nije ništa drugačija – težite relevantnim i korisnim vezama. Izgradnja linkova ne mora biti opasna za SEO, sve dok je izgrađena razumno i prirodno.

Da li je Link Building opasan za SEO?