Meta Naslov i Meta Opis – SEO pravila za 2021

Title & Description Meta Tags - Мета Nаслов и Mета Oпис - СЕО правила за 2021

Мета Nаслов и Mета Oпис - СЕО правила за 2021 - image 1 on https://hermodesign.com

Značaj meta oznaka za SEO

Opis meta oznake: Važnost naslovnih oznaka i oznaka meta opisa i dalje je visoka na listi za optimizaciju pretraživača (SEO). Sa stranicama rezultata Google pretraživača (SERP -ovi) koji prikazuju naslov i meta opis sa vaše veb lokacije. Trebalo bi da se usredsredimo na ključne reči koje koristite i na strategije koje imate za povećanje stope klikova (CTR) u organskoj pretrazi.

 

Meta Naslov i Meta Opis - SEO pravila za 2021

Naslov i opisi u Google SERP -u.

Kada posmatramo rangiranje ključnih reči za odredjenu ključnu reč, važno je napomenuti da pozicija igra značajnu ulogu u stopi učestalosti klikova (CTR). Slično, ako imate jako dobro osmišljenu i privlačnu oznaku naslova i oznaku meta opisa, potencijalno možete povećati CTR ključne reči. Poboljšanjem stope učestalosti klikova možete u stvari povećati rangiranje i organski promet pretraživača na veb lokaciji. Ako vaše metaoznake nisu privlačne i niko ne klikne na vaš SERP, najverovatnije ćete videti da se vaš organski promet tokom vremena smanjuje.

Meta Naslov i Meta Opis - SEO pravila za 2021

Grafikon stope klikanja (CTR) u odnosu na poziciju rangiranja u Google organskoj pretrazi.

Ispod je uzorak podataka Google Search Console sa stopom klikanja (CTR) u odnosu na poziciju rangiranja u Google organskoj pretrazi.

Keyword Position CTR Clicks Impress.
Primer 1 1 42.21% 10,674 25,286
Primer 2 2 22.51% 1,795 7,974
Primer 3 3 20.57% 1,930 9,381
Primer 4 4 10.55% 1,096 10,384
Primer 5 5 10.18% 999 9,811
Primer 6 6 7.04% 465 6,605
Primer 7 7 5.53% 561 10,152
Primer 8 8 3.78% 172 4,549
Primer 9 9 1.44% 352 24,379
Primer 10 10 1.37% 133 9,675

Ideja je ovde ako je vaša ključna fraza (Primer # 1) na poziciji broj 1 na Google -u, šanse da neko klikne na vašu stranicu su 41,21%. Ako je vaša ključna fraza na poziciji # 7, onda je šansa da neko klikne na vašu stranicu 5.53%. Poboljšanjem naslova i oznaka opisa možete povećati CTR tako što će korisnici pronaći vašu stranicu sa odredjenim ključnim rečima i izrazima i kliknuti na nju. Takodje je poznato da Google pomera stranice više u SERP -u ako imaju veći CTR i bolji učinak stranica.

Optimizacija oznaka naslova

Oznake naslova su važan faktor koji pomaže pretraživačima da razumeju o čemu se radi na stranici. Oznaka naslova je takodje prva stvar koju će korisnik videti kada pronadje vašu stranicu u rezultatima. Dobro napisana oznaka naslova može imati značajan uticaj na stopu učestalosti klikova, posete veb lokaciji i konverzije.

Meta Naslov i Meta Opis - SEO pravila za 2021

Oznaka naslova u Google SERP -u.

Dobro napisana naslovna oznaka treba da ima sledeće kvalitete:

Oznaka naslova treba jasno i jezgrovito da prenese temu sadržaja na stranici.
Primarnu ključnu reč koju ciljate postavite blizu početka oznake da biste postigli maksimalnu vidljivost.
Svaka stranica treba da ima svoju jedinstvenu oznaku naslova. Izbegavajte deljenje oznaka naslova po celoj ili delovima vaše veb lokacije.
Naslovna oznaka ne sme biti duža od 71 znaka (600 piksela). Izbegavajte osećaj dodavanja ključnih reči samo radi popunjavanja oznaka naslova.
Optimiziranje oznaka opisa

Oznaka opisa pruža korisnicima i pretraživačima sažetak o čemu se radi na stranici. Od Google -a „Dodavanje meta oznaka opisa na svaku stranicu je uvek dobra praksa u slučaju da Google ne može da pronadje dobar izbor teksta za upotrebu u isečku“.

Meta Naslov i Meta Opis - SEO pravila za 2021

Meta Description tag u Google SERP -u.

Meta oznaka jakog opisa ima ove atribute:

  • Kao i naslovna oznaka, opis bi trebao biti napisan jasno i koristiti primarnu ključnu reč blizu početka.
  • Izbegavajte generički tekst opisa i ključne reči.
  • Često kratka oznaka opisa može imati bolju stopu učestalosti klikova. Iako je Google nedavno najavio da će oznake za opis biti prikazane do 160 znakova, to ne znači da vaša oznaka mora biti toliko dugačka. Zapamtite da će osoba samo trenutak pogledati vašu oznaku pre nego što odluči da klikne i nastavi. 150 – 160 znakova (2-3 kratke rečenice) bi trebalo da budu dobra meta.
  • Izbegavajte deljenje oznaka opisa izmedju stranica.

Kako Meta tagovi izgledaju u Google SERP -ovima?

Google sve češće prilagodjava metaoznake koje odgovaraju nameri upita korisnika. To znači da će Google podebljati ključne reči koje se pojavljuju u upitu, skratiti ili prepisati naslove i opise ili uzeti sadržaj sa stranice za koji se botovi osećaju da bolje odgovara upitu i predstaviti ga u SERP -u. Ispod je nekoliko primera kako meta oznake izgledaju na stranicama rezultata pretrage.

Za početak ovde je prvi organski rezultat za izraz „laneni sportski kaput“. Google je ohrabrio izraz u opisu, kao i skratio naslovnu oznaku iz „Linen Sports Coat: Shop Linen Sports Coat – Maci’s“. Iako ovaj meta opis pristojno opisuje proizvod na stranici i kome se može svideti, pun je do kraja ciljane ključne reči i nudi vrlo malo dodatnih informacija i ima slab poziv na akciju.

Мета Nаслов и Mета Oпис - СЕО правила за 2021 - image 6so on https://hermodesign.com

Sledeći primer je najbolji organski rezultat za izraz „začinjeni recepti sa krilima“. Ovde se mnogo toga dešava. Uz naslov i opis, Google predstavlja informacije o oceni, vremenu pripreme i broju kalorija. Umesto da koristi predugo generisanu oznaku (preko 900 znakova!) Stranica pruža, Google umesto toga predstavlja uputstva za pripremu. Oznaka naslova ostaje ista.

Мета Nаслов и Mета Oпис - СЕО правила за 2021 - image 7so on https://hermodesign.com

U donjem primeru Google je ponovo promenio oznake opisa kako bi bolje odgovarale upitu za pretragu. Google u medjuvremenu razume „koliko dugo“ i ohrabrio se frazama koje ukazuju na vremensko trajanje.

Мета Nаслов и Mета Oпис - СЕО правила за 2021 - image 8so on https://hermodesign.com

Kvalitetne meta oznake mogu da naprave razliku

Dakle, s obzirom da Google piše svoje metaoznake, da li je kvalitet meta oznaka više bitan za optimizaciju pretraživača? Naravno da jeste! Meta oznake su i dalje važan faktor kada Google shvata o čemu se radi na stranici! Neoptimizovane meta oznake mogu biti signal lošeg kvaliteta rezultata. Bez obzira da li imate veb stranicu sa jednom stranicom ili veliku platformu zasnovanu na podacima, svaka stranica treba da ima jedinstveni meta naslov i opis koji prirodno čita i jasno opisuje sadržaj na stranici. Za više informacija o optimizaciji oznaka naslova i meta opisa za Google rangiranje, pogledajte Google -ov početni vodič za optimizaciju pretraživača (SEO) i pročitajte odeljak sa oznakom Pomozite Google -u (i korisnicima) da razumeju vaš sadržaj. Informativne SEO informacije možete pronaći direktno od Google -a.